In en om Assen


Geschiedenis van de Molukkers uit Drenthe
De relatie tussen de Molukken en Nederland

De relatie tussen de Molukken en Nederland is al bijna vier eeuwen oud. De Molukken waren van oudsher de leverancier van kruidnagelen en nootmuskaat voor de wereldmarkt. Al in de Middeleeuwen waren de 'Specerijeilanden' in Europa bekend, zonder dat men wist waar ze lagen. Chinese en Arabische kooplieden zorgden lange tijd voor de distributie van de Molukse 'smaakmakers'. Tot men in Europa op de gedachte kwam, dat het winstgevender zou zijn om die handel zelf' in handen te krijgen.

Lees verder

De Republik Maluku Selatan

In 1950 werd de proclamatie van de Republik Maluku Selatan (RMS) plechtig ondertekend. Manuhutu werd president van de nieuwe republiek, Wairisal premier, Soumokil minister van Buitenlandse Zaken en Manusama minister van Onderwijs. De eerste dagen na de proclamatie verkeerden veel Molukkers op Ambon in een juichstemming: ze hadden hun eigen staat en ze geloofden dat ze op grond van de RTC-accoorden de steun zouden krijgen van Nederland en de Verenigde Naties.

Lees verder

Molukkers onder anderen. Lesmateriaal voor scholieren

In 1982 werd het boekje ‘Molukkers onder anderen’ door het ministerie van CRM uitgebracht. Dit boekje was bestemd voor kinderen vanaf  11 jaar en werd uitgebracht als lesmateriaal voor scholen. Op deze pagina enkele onderdelen uit het lesmateriaal voor scholieren

Lees verder

Eerst Moluks en dan pas vrouw

Ondanks de verschillen in opvattingen, hebben de drie Molukse vrouwen in dit artikel een ding gemeen. Zowel oesi Elly, tante Ot als Mitji hebben elk een eigen keus gemaakt. Oesi Elly kiest voor de cultuur. Ze staat achter veranderingen in de rol van de Molukse vrouw, zonder waarden uit het verleden af te wijzen. Tante Ot kiest duidelijk voor de traditionele, ondersteunende rol van de Molukse KNIL-VTOUW. Mitji ten slotte heeft voor de emancipatie gekozen. De drie vrouwen vertegenwoordigen drie groepen in de huidige Molukse gemeenschappen in Drenthe.

Lees verder

Molukkers in Schattenberg (Kamp Westerbork)

In de ruim dertig jaar van zijn bestaan werden in kamp Westerbork, zoals het algemeen bekend staat, verschillende groepen mensen ondergebracht: Duitse joden, Nederlandse joden, NSB-ers, Nederlandse militairen, repatrianten uit het voormalige Nederlandslndië en Molukkers. Hoewel de laastgenoemde groep het langst - twintig jaar - in het tot Woonoord Schattenberg omgedoopte kamp heeft gewoond, is dit veel Nederlanders onbekend. Een tipje van de sluier.

Lees verder

Kamp Schattenberg; een belangrijk deel van de Molukse geschiedenis

Wij behoorden tot de groep die naar Schattenberg zou gaan. Het was een trieste boel daar in de bus. We wisten niets van Nederland. Niemand had ons ingelicht, maar we hadden hoge verwachtingen van dat land. We dachten, dat het een land was overvloeiende van melk en honing. Wat viel dat vies tegen.

Lees verder

Vetrek uit Kamp Schattenberg

Op pragmatische wijze  – kenmerkend voor de opvattingen van de gevestigde orde in de jaren zestig – beschrijft de auteur, in november 1963,  de noodzaak van de verhuizing van de Molukse bevolking van kamp Schattenberg naar de opgerichte woonwijken in  Assen, Groningen en Drachten

Lees verder

1975; Molukse jongeren en Duivelse dilemma’s

In dit artikel analyseert de schrijver de problemen waarmee de – tweede generatie-  Molukse jongeren in de jaren zeventig geconfronteerd werd. Het artikel blijkt tijdloos,  aangezien het toepasbaar is op de situatie van vele groepen jongeren in het Nederland van anno nú.

Lees verder

"Dit is een kaping"

Ze zag een man voor haar ogen dodelijk getroffen worden door een kogel tijdens de bevrijding door mariniers op 11 juni, 487 uur na het begin van de kaping. Bijna dertig jaar geleden is het, maar Janneke kan zich bijna elk detail nog voor de geest halen. Vooral van de eerste angstige dag en natuurlijk van de bevrijding. 'Door mijn geloof had Ik geen angst om dood te gaan. Het waren angstige momenten, daar op de grond tussen de banken, terwijl de kogels om je oren vlogen.'

Lees verder

Treinstel 747

De Nederlandse overheid zou eens excuses moeten aanbieden aan de Molukkers, voor de verkeerde manier waarop er met hen is omgegaan in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Dat zegt Dick Scholing uit Gieten, die in 1977 als rechercheur deel uitmaakte van het Treinteam De Punt, tijdens de dramatische treinkaping. Scholing plaatste met gevaar voor eigen leven afluisterapparatuur in de trein en heeft na de dodelijke beëindiging van de kaping diverse Molukkers verhoord. Hij heeft het hele verhaal van zich afgeschreven in het gepubliceerde artikel 'Treinstel 747'.

Lees verder

Verhaal regering blijft overeind in rapport Molukse gijzelingsacties

'Het is allemaal zoals ik al verwachtte. Ik ben met een sereen gemoed thuisgekomen’. Bij de beëindiging van de treinkaping kwamen zes Zuid-Molukse kapers en twee gegijzelden om het leven. De destijds officiële regeringslezing van Van Agt (1977) ligt sinds anderhalf jaar in de Tweede Kamer onder vuur. Maar de onderzoekscommissie past voor deze kritiek, zegt Monsjou, die zijn 20-jarige dochter Ans verloor bij de bestorming. 'Ze verwijzen steeds weer terug naar wat Van Agt indertijd heeft gezegd.'

Lees verder

Melie Lumalessil - Metiarij

Voor Melie is een vrije Zuid-Molukken geen droom, maar realiteit. "Ik geloof er nog altijd in dat ons volk eens vrij zal zijn van de Indonesische overheersing. Dan wil ik ook wel terug. Nu niet." In december gaat ze met haar man John voor het eerst naar de Molukken. "Een deel van mijn reis zie ik als een missie, ter afronding van het boek dat ik over mijn vader aan het schrijven ben. Ik hoop vooral eindelijk mijn vaderland te zien."

Lees verder

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl