In en om Assen

Volleybal in Assen van 1945 tot 1964


Bronvermelding:
Samenstelling en redactie Jaco Radstake


Het SUES H1-team dat promoveerde naar de Hoofdklasse-Noord (zoals u ziet in smetteloos wit: dit zou later drastisch veranderen!) Vlnr: Ernst Nordholt (aanv), Hans Oort, Jaco Radstake (15 jr!), Frans Koning, Hans Berghuis en Albert Brandts


Periode 1957-1959


In deze jaren was het volleybal van de Asser clubs in competitie verband voornamelijk geconcentreerd op Assen zelf. De gymnastieklokalen van de Josef Israëlsschool en de Julianaschool waren daarbij de voornaamste centra. Later kwam daar de verbouwde Aubussonhal bij. Ploegen als Hygiea, Paideia en Flamingo ’55, die in die tijd al in de dames-hoofdklasse speelden, en de herenteams van SUES, Flamingo ’55 en Tornado domineerden het Asser volleybal. Tot dan was het geen van de herenploegen gelukt promotie naar de Hoofdklasse-Noord te bewerkstelligen. Maar daar kwam verandering in. Het toenmalige SUES bestuur, bestaande uit Albert Brandts, Gert Koolman en Jaco Radstake, kon voor het eerst in de geschiedenis van de club een betaalde trainer aantrekken!

Dit was Carl Doerbecker, spelverdeler van landskampioen REVA uit Amsterdam, die zijn dienstplicht in Hooghalen vervulde en bereid was voor een behoorlijke vergoeding de SUES heren te trainen. Om niet direct failliet te gaan (het aantal leden was niet hoger dan 30-35!) is toen een actie gestart om donateurs te werven. Voor fl. 2,50 was men al sponsor! Heel Assen is door Gert en Jaco afgesjouwd en met succes: Carl kon worden gecontracteerd en het resultaat werd reeds dat seizoen ’58 -’59 zichtbaar: In een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen Tornado (met de broers Andre en Dop Java, Andries van Leeuwen en Wil Muller) werd het kampioenschap van de eerste klasse bereikt en promotie naar de hoofdklasse!

Het heren -2 team kwam dit seizoen uit in de 2e klasse zonder overigens kampioen te worden. Dames 1 en 2 kwamen in de eerste respectievelijk tweede klasse uit en waren goede middenmoters. Het jongens jeugdteam van SUES bestaande uit Peer Baudoin, Frans de Fiellietaz Goedhart, Piet Wiegman, Berry Radstake, Roelof Koning en Nils Borgesius werd Asser jeugdkampioen. Het werd getraind door Albert Brandts en Jaco Radstake.


Toernooi-nieuws:

Met Pinksteren 1959 ging SUES naar een scholen toernooi in Meppel met als deelnemers verder: Steenwijk, Meppel en Emmen. Citaat uit het ‘Vittertje’ de schoolkrant): SUES is weer eerste geworden die dag. D.w.z. de heren. Zij hebben geen wedstrijd verloren. Maar dat kan ook haast niet als je twee aanvoerders hebt. Dat zal ook de reden geweest zijn dat de dames alle wedstrijden verloren. Zij hadden er slechts 1! Hoe het op het Kersttoernooi afliep vermeld de historie niet.


Periode 1959-1960


Het eerste hoofdklasse seizoen van de heren was een redelijk succes. De eindklas- sering (5e plaats) kwam heel moeizaam tot stand. Men moest spelen tegen o.a. b.v. SMS Leeuwarden en GPSV Groningen. Teams, waarvan de gemiddelde leeftijd tenminste 2x zo hoog was. Ook het leeftijdsverschil met de andere teams was groot. Men was in 1 seizoen volwassen geworden (wat volleybal betreft in ieder geval). In deze periode werd op 11 juni 1959 in het kader van de Asser Sportmanifestatie op het tennispark in het Asser bos een nationaal volleybal toernooi georganiseerd. De deelnemende ploegen waren zowel bij de dames als de heren: Assen, Sneek, en de zeer gerenommeerde teams van SOS (Utrecht)) en DES (den Haag). De Asser dames (helaas zonder SUES inbreng) behaalden de eerste plaats. Bij de heren werd DES de winnaar. Assen, met inbreng van de SUES-spelers Albert Brandts en Jaco Radstake, bezette ten leste de 3e plaats. Er werd slechts van Sneek gewonnen en men moest zijn meerdere erkennen in SOS en DES, teams, overigens, vol gelouterde internationals.


SUES heren 1 Hoofdklasse N-II 1959-1960 (nog steeds in smetteloos wit) Vlnr: Albert Brandts (aanv), Wilbert den Boer, Hans Berghuis, Jaco Radstake, Alex Niewold en Gerard Olgers


Toernooi-nieuws

Ook won dit herenteam in oktober 1959 het middelbare-scholen-toernooi te Coevorden, echter: tijdens het Kersttoernooi reikte het niet verder dan de halve finale. Maar op 17 juni 1960 tijdens het volleybaltoernooi te Roden wonnen ze alle 3 categorieen: klassewinnaar, toernooigemiddelde en toernooizege. Vermeldenswaard is nog dat op 11 mei 1960 het openlucht toernooi te Wolvega zonder setverlies gewonnen werd door Flamingo. Volgens de kranten was dit geen wonder dank zij de steun van de SUES spelers Albert Brandts en Jaco Radstake.

Op 13 juli 1960 volgde nog een stedentoernooi in Winschoten met het team uit die plaats en de teams van Groningen en Assen. SUES kwam ook hier goed aan zijn trekken middels selectie van Gert Koolman, Wilbert den Boer, Jan Koster (net aan de ploeg toegevoegd: zie verderop), Alex Niewold , Gerard Olgers en Jaco Radstake. Waarbij de laatste en Harry Kramer volgens het journaille “opvielen door hun gedegen spel”.


Periode 1960-1961


Dit seizoen kwamen, behalve de 3 eerder genoemde damesteams, twee Asser heren- teams in de Hoofdklasse Noord-II uit. Te weten: SUES en, voor het eerst, Flamingo’55. SUES kwam verder uit met 2 dames teams ( 1 in de eerste en 1 in de tweede klasse) en nog 1 herenteam en wel in de eerste klasse. De SUES-1 herenploeg ging de competitie in met de volgende mensen: Albert Brandts (aanv), Jaco Radstake, Alex Niewold, Gert Koolman, Gerard Olgers, Frans Koning, Hans Berghuis, Wilbert den Boer en Jan Koster. Drie primeurs kunnen hier vermeld worden:

a. Voor het eerst bestond het team niet meer louter uit gymnasiasten! Er werd van buiten de school een speler (wel scholier) aangetrokken om het hoofdklasse peil ook qua reserve spelers beter aan te kunnen. Jan Koster kwam over van het team van de Chr. HBS MONO. Het was duidelijk even wennen aan de nieuwe omstandigheden, want het begin was uiterst wisselvallig. Later raakte men beter op elkaar ingespeeld en werden er prima resultaten gehaald. b. De SUES heren werden getraind door Huug de Dreu. Nota bene van concurrent Flamingo ’55. Dit tekende de goede onderlinge verstandhouding. De coaching werd in noodgevallen door het team zelf gedaan en een enkele keer naam de heer Kolthof (sportverslaggever en volleybalenthousiasteling) dit voor zijn rekening. c. SUES kwam dit jaar voor het eerst uit in wielren-shirts: blauw met een horizontale witte borststreep, door Gert Koolman en Jaco Radstake na uitvoerig onderzoek geselecteerd en gekocht bij de plaatselijke fietsenwinkel Willems.

Op 19 november werd in de Aubussonhal volleybalgeschiedenis geschreven:Voor het eerst SUES en Flamingo tegen elkaar. Flamingo, dat al enige tijd niet meer alleen uit scholieren bestond, was het best tegen de druk bestand en won nipt in vijf sets met 3-2. Hierdoor werden de titelkansen voor SUES na een eerdere nederlaag tegen titelkandidaat Oranje Nassau praktisch tot nul gereduceerd. Dit werd nog eens bevestigd in de uitwedstrijd tegen Donar, het Groninger studententeam. Direct na de yell werd door hun aanvoerder aan iedere Asser speler een fietsband uitgereikt omdat dat zo goed bij het tenue paste. Of het daaraan lag of niet zullen we nooit weten: Feit is wel dat SUES blijkbaar zo overdonderd was dat het de wedstrijd kansloos verloor! Op een ander moment volbracht het daarentegen een “HUZARENSTUKJE” door REV in Winschoten in eigen huis met 3-0 te verslaan. Dit was in het verleden nog maar 1x gebeurd!. (ON in 1959) Halverwege dat seizoen stonden gymnasiale teams er als volgt voor: Heren-1 5e in de hoofdklasse, heren-2 4e in de eerste klasse.

Dames-2 3e in de tweede klasse en DE GROTE VERRASSING: de dames van SUES 1 zelfs bovenaan in de eerste klasse. Iets wat nog niet eerder was vertoond!


SUES dames 1 19 april 1960 (toernooi te Hoogeveen) Vlnr: Sietske Strop (aanv), Jaqueline Drenthen, Iet den Boer, Joke Popken, Truus Slieker en Jannie Veltkamp


Het Kerstvolleybal toernooi

Het Kerstvolleybal toernooi werd dat jaar voor de elfde keer gehouden, met nu voor het eerst een ploeg uit het Zuiden des lands. De organisatie denkt nu zelfs aan internationalisering van het toernooi! Sues speelde in de organisatie een grote rol met Joke Zwaag, Albert Brandts en Alex Niewold in de toernooiorganisatie en Gert en Henk Koolman in de huisvestingscommissie met Jaco Radstake als helper. Ook was er voor het eerst een heuse Toernooikrant onder redactie van twee SUES’ers (Ardie Strop en Roel Kampman) en een freelance journalist (Dick Kalt). De heren van SUES en Paideia wisten als enigen van de Asser scholen tot de kwartfinale door te dringen, waar ze beiden sneuvelden. Voor SUES was dit een grote teleurstelling, want ze waren door een ieder tot voor de finale getipt. Helaas brak het vele werk voor de organisatie het team conditioneel op en was het niet meer in staat op niveau partij te geven. Het toernooi werd gewonnen door: Bij de dames: Paideia van Asser kweekschool en bij de heren door CKL (Chr. Kweeksch. Leiden).


Kersttoernooi 1960: SUES heren in de befaamde wieler-shirts Vlnr Hans Berghuis, Jaco Radstake, coach Huug de Dreu, Gert Koolman


Na het Kersttoernooi was de start voor de SUES teams moeizaam: Heren 1 kwam tegen Maple Leaf uit Leeuwarden zelfs met 2-0 achter! Maar, zoals de Asser Courant schreef: “Met als grote figuren Jan Koster en Jaco Radstake, werd alsnog orde op zaken gesteld”. De heren van SUES-2 lieten zich door Flamingo-3 een puntje afsnoepen (2-2) zodat ze hun titelkansen sterk verkleind zagen tov Flamingo-2. De dames van SUES-1 verloren hun eerste wedstrijd van Flamingo-2 en kwamen daardoor op 2 punten achterstand van die ploeg in de strijd om de titel in de 1e klasse.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl