In en om Assen

Volleybal in Assen van 1945 tot 1964


Bronvermelding:
Samenstelling en redactie Jaco Radstake


In die tijd verschenen wederom, en nu versterkt, oproepen om in Assen tot een sporthal te komen. O.a van de heer H.J. Mylanus (competitieleider NeVoBo).


Felicitaties voor Flamingo teams


Op 7 februari werd door de NeVoBo beslist dat district Noord-II het komende seizoen een overgangsklasse zou krijgen. Voor het Asser volleybal een zeer belangrijk besluit. Nu konden de kampioenen van de Asser competitie zich op een hoger plan met anderen meten. In de hoofd-, en eerste klasse deden de SUES-1 teams het zeer goed: De heren bleven goed op koers voor een 3e plaats en de dames bleven het goed doen, maar kwamen te kort voor de titel door verlies tegen Hygiea-2.

De felicitaties aan het eind van het seizoen waren natuurlijk in de eerste plaats voor de Flamingo-teams. Zij hadden het unieke gepresteerd: Beiden waren kampioen van de hoofdklasse geworden. De heren na een bloedstollende beslissingswedstrijd in Emmen, alwaar heel volleyballend Assen aanwezig was. Drenthe, en nog wel 1 plaats, Assen, leverde voor het eerst in de geschiedenis beide kampioenen! De eindstanden waren verder:

Dames:
SUES-1 4e in de eerste klasse
SUES-2 5e in de tweede klasse

Heren:
SUES-1: 3e in de hoofdklasse (De kranten noemden dit toen, omdat het team alleen uit scholieren bestond: “Een buitengewone prestatie van deze Asser ploeg”.
SUES-2 4e in de eerste klasse

Bovendien leverde SUES voor het eerst een NeVoBo official: Roel Kampman werd lid van de Asser technische commissie.

Van het toernooifront nog het volgende:

Op vrijdag 28 april 1960 speelt het Belgisch Studenten Team tegen de selectie van Assen. Assen verloor de wedstrijd onnodig in de 5e set door het verschil in aanpak van de coaches. “Er werd aan Asser zijde ondanks de stand niet gewisseld waardoor een speler als Gert Koolman niet eens aan spelen toekwam. Verder vielen in de Asser selectie Rudi Jonker en Jaco Radstake op”. SUES was weer goed vertegenwoordigd in dit team: Behalve Gert en Jaco waren ook Hans Berghuis, Wilbert den Boer, Jan Koster, Alex Niewold uitgenodigd.

Op zaterdag 27 mei 1960 zou de steden ontmoeting Groningen-Assen plaatsvinden. Zonder Gert Koolman en Wilbert den Boer, maar wel met Gerard Olgers zouden dezelfde SUES-spelers als hierboven aantreden. Op het laatste moment werd de wedstrijd op verzoek van de Groningers afgeblazen. (Angst?!)

Op 26 november 1960 doen de Asser dames-, en herenselectie mee aan een steden- toernooi in Appingedam, waar ook Groningen, Appingedam, Delfzijl , Veendam en Winschoten met hun dames-, en herenteam aan mee deden. In beide categorieën zegevierden de Assenaren, waarbij het bijzondere was dat de Asser herenselectie (behalve Andre Java i.v.m. afwezigheid van Hans Berghuis) volledig uit SUES spelers bestond!

Op 21 januari 1961 winnen de SUES-heren het scholentoernooi te Sappemeer.

Op vrijdag 7 april 1961 werd het grote scholen toernooi in Meppel weer gehouden. De kranten kopten: “Volleybalsuprematie van Assen in Meppel”. De Sues heren wonnen daar 3 bekers: 1e in de poule, beste toernooigemiddelde en 1e van het gehele toernooi. Flamingo werd hier 3e. De kweekschool uit Meppel 2e.

Op zaterdag 8 april 1961 werd een jeugdtoernooi van de afdelingen Den Haag, Apeldoorn, Alkmaar, Groningen en Assen gespeeld. Zowel bij de meisjes als bij de jongens was SUES weer goed vertegenwoordigd. Bij de meisjes met Jaqueline Drenthen, Iet den Boer en Sietske Strop en bij de jongens met Gerard Olgers, Alex Niewold, Jan Koster, Jaco Radstake, Jan Popken, Roel Kampman en Roel Houwing.

Eindstanden:

Meisjes:
1. Groningen, 2 Den Haag en 3 Assen

Jongens:
1,2 en 3 gedeeld Groningen, Assen en Den Haag.


Periode 1961-1962


Het seizoen dreigde voor SUES catastrofaal te beginnen: Geldzorgen en vertrekkende spelers!


Beste scholierenteam van Nederland

Gelukkig werden de financiële problemen opgelost. Buiten dat onderging de SUES-1 herenploeg een grote verandering: Jan Koster ging naar de Groningse studenten- vereniging Vera. Hans Berghuis moest zijn dienstplicht vervullen. Gelukkig waren Harry Muskee en Dop Java bereid de open gevallen plaatsen in te nemen. Behalve met hen ging SUES de competitie in met de volgende mensen: Albert Brandts (aanv), Jaco Radstake, Alex Niewold, Gert Koolman, Gerard Olgers, en Wilbert den Boer, terwijl Roel Houwing af en toe inviel. Meevaller was ook dat Huug de Dreu na veel plussen en minnen kon aanblijven als coach (af en toe vervangen door Klaas Koster). SUES kwam verder ook nu weer uit met 2 dames teams ( 1 in de eerste en 1 in de tweede klasse) en nog 1 herenteam en wel in de eerste klasse.

De start van het seizoen was overrompelend: In een goed half uur (!) werd in de Korenbeurs met 3-0 afgerekend met Tavenu. Met nieuweling Dop Java als uitblinker. SUES ging op de goede weg door en op 15 oktober werden zelfs 2 overwinningen op 1 dag geboekt: ’s middags voor de competitie tegen OG met Wilbert den Boer in een hoofdrol en ’s avonds vriendschappelijk tegen het sterke Olhaco te Hoogeveen. Op 30 en 31 oktober werd SUES uitgenodigd voor het scholentoernooi te Delft. Hier kwamen de beste schoolteams van Nederland van dat moment tegen elkaar uit. Gelukkig kon Jaco Radstake (dat jaar leerling van het Praedinius gymnasium te Groningen), dispensatie krijgen om hier toch mee te doen. In de finale tegen de Chr Kweek Den Haag speelde SUES “werkelijk subliem volleybal” met als grote man, die “het publiek in vervoering bracht”: Alex Niewold. SUES was weer het beste scholieren-team van Nederland.

Op 2 november blijkt het grote nadeel van een grotendeels scholierenteam. Het gymnasium had een werkweek en verschillende spelers waren niet beschikbaar. Toch werd er, zij het moeizaam, van Lycurgus gewonnen. Petje af! Op 4 november is er een districtentoernooi in de Korenbeurs met deelname van Oost-1, Noord-1 en Noord-II. SUES is hier ook weer vertegenwoordigd en wel door Dop Java en Jaco Radstake. Het spelpeil was beneden de verwachtingen, maar het toernooi werd uiteindelijk wel door Noord-II gewonnen.


De Radstake-set

Dan op de elfde van de elfde 1961 gebeurt het: Het Asser topduel tussen SUES en Flamingo. Beide ploegen hebben al 4 verliespunten en een nederlaag in deze wedstrijd doet de kansen op de titel of de tweede plaats, die ook recht geeft op promotie naar de nieuw in te stellen ere-divisie, zo goed als teniet. En: SUES heeft nog steeds nooit van Flamingo in competitieverband gewonnen. De spanning was te snijden. SUES verloor de eerste set kansloos. Toen kwam de ommekeer;

De “Radstake-set! Bij de stand 0-0 nam SUES de service over en kwam Jaco Radstake aan de opslag. Hij gebruikte de floater-service, (toen vrij recentelijk ingevoerd), en serveerde de set, zonder dat de bal terug kwam over het net, ( “met een zodanig effect dat het voor Flamingo onmogelijk was de services op te vangen” en “als bommen liet hij de services neerdalen”), in 1 keer uit van 0 tot 15. De landelijke pers, zowel dagbladen als radiojournaals, spraken van de “RADSTAKE-SET”. Deze prestatie was en is nu nog steeds uniek. Het is opgenomen in het Guiness Book of Records en is nog steeds nergens in de wereld geëvenaard hetzij overtroffen. Het record staat dit jaar (2015) 54 jaar en is waarschijnlijk het oudste sportrecord in de (Ned.) geschiedenis. Flamingo was door deze 0-15 zo uit het veld geslagen, dat SUES de wedstrijd verder moeiteloos met 3-1 won. Niet alleen was hiermee een traditie gebroken, maar tevens is deze wedstrijd waarschijnlijk beslissend geweest voor het feit welke Asser ploeg uiteindelijk naar de ere-divisie zou gaan.


Het oudste sportrecord in de (Ned.) geschiedenis


Een officieel protest


Op 9 december volgde de topper tegen Oranje Nassau in de Aubussonhal. ON kon bij winst de koppositie alleen innemen, anders zou het die moeten delen met het verrassende SMS ’50. Met Klaas Koster als coach, toonde SUES zich niet in het minst geïmponeerd door de tegenstander (lees Piet Swieter). Het was technisch beter en met Alex Niewold als uitblinker kraakte het ON in de vijfde set met 15-9 en stond nu nog maar twee punten van de eerste en tweede plaats ( ON en SMS ’50) af. OP 23 december volgde een grote domper. In Sneek tegen NOH kwam SUES in de eerste set uit in de “Kersttoernooiopstelling” (dwz zonder Jaco Radstake en Dop Java). Zij verloren, naar later bleek beslissend, de eerste set. Zij herstelden zich en er kwam een vijfde set, waarin door de plaatselijke afdelingsscheidsrechter dusdanig gemanipuleerd werd door de druk van het (te) fanatieke publiek, dat NOH in de slotfase 2 belangrijke punten cadeau kreeg. SUES verloor hierdoor de wedstrijd en diende een officieel protest in. De referee weigerde dit omdat hij, zoals hij zei: “daar geen verstand van had” en ging huiswaarts. De in de haast opgetrommelde secretaris van de afd. Sneek arriveerde na een half uur en kon Albert Brandts als aanvoerder alsnog het protest indienen. Door dit vervelende gebeuren dreigt SUES in de strijd om de bovenste plaatsen de dupe te worden van o.a. een verkeerd toewijzingsbeleid van de NeVoBo.

Gezelligheid in Bellevue


Op 27 t/m 29 december begon het 12e Kerstvolleybaltoernooi , deze keer in 7 zalen met liefst 500 deelnemers! Voor het eerst is het toernooi INTERNATIONAAL door deelname van het Koninklijk Atheneum uit Deurne te Belgie. De SUES dames kwamen goed mee in de middenmoot, maar konden niet echt potten breken. De heren deden het beter. Zonder Jaco Radstake die, zoals gezegd, intussen het Praedinius Gymnasium te Groningen bezocht, en geen dispensatie kreeg van het toernooi bestuur, alhoewel het jaar ervoor de RHBS uit Assen voor hetzelfde wel dispensatie voor een speler had gekregen!! Voor hem kwam Jan Popken de gelederen versterken en bereikten de gymnasiasten vlot de laatste acht samen met o.a. Chr. Lyceum Zandvliet, Rijks Kweekschool Deventer, Chr. Kweekschool Alkmaar, Chr. Lyceum Delft (met jeugdinternational Henk van Klaveren) en Kon. Atheneum Deurne (met international Pim Bossaerts). Kwaliteit te over dus.


Jaco Radstake van Sues (2e van rechts) maakte tegen Flamingo in die wedstrijd op 11-11-1961 tijdens één servebeurt vijftien punten.


De High Society Jazzband

SUES wist met Gert Koolman als uitblinker zelfs de finale te bereiken (waren dus wederom Nederlands sterkste schoolteam), maar de Belgen o.l.v. Pim Bossaerts waren met hun vertragingstactiek uiteindelijk toch te sterk voor de moegestreden gymnasiasten (meer dan 30 sets gespeeld!). Derde werd de Kweekschool Deventer. Bij de dames deed Assen het nog beter. Paideia van de Hervormde kweekschool Assen werd na een spannende finale tegen de Rijks Kweekschool Deventer eerste, terwijl de Rijks HBS Assen (Flamingo dus) derde werd! Uitstekende prestaties dus.

Onder de tonen van de High Society Jazzband uit Groningen en het Modern Beat Combo uit Assen werd het s’avonds nog heel gezellig in Bellevue. Dat het toernooi naast de brede bekendheid ook steeds bredere waardering kreeg, bleek uit het feit dat de voorzitter van de NeVoBo de heer W.Struik zij n bewondering uitsprak voor de wijze waarop de Asser scholieren een dergelijk monstertoernooi wisten te organiseren. Vlak na de kerstvakantie wachtte alweer voor zowel de dames als de heren het Stedentoernooi te Sneek met verder als deelnemers Groningen, Leeuwarden en Assen. De SUES vertegenwoordiging bestond deze keer bij de heren uit Albert Brandts, Gert Koolman, die zich na de basisopleiding weer bij het team gevoegd had, Alex Niewold, Jaco Radstake en Wilbert den Boer en bij de dames uit Sietske Strop. Bij zowel de dames als heren werd Assen tweede achter Groningen.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl