Bezienswaardigheden

Bartje

Bartje is een fictief personage uit de gelijknamige roman “Bartje” geschreven door Anne de Vries in 1935. Het boek vertelt het verhaal van Bartje Bartels, een jongen uit Drenthe, Nederland, die opgroeit in een arm gezin en te maken heeft met de harde omstandigheden van het leven op het platteland in de jaren dertig.

Bartje standbeeld

Het personage Bartje is vooral bekend vanwege zijn beroemde uitspraak “Ik bid niet veur bruune bonen” (“Ik bid niet voor bruine bonen”), wat een symbool werd voor de strijd van gewone mensen tegen de moeilijke omstandigheden en het harde bestaan van die tijd.

De roman “Bartje” werd een bestseller in Nederland en inspireerde later verschillende tv-series, films en theatervoorstellingen. Het personage Bartje en zijn uitspraak zijn nog steeds erg populair in Nederland en zijn een iconisch onderdeel van de Drentse cultuur en geschiedenis geworden.

Op 4 september 1954 werd in de tuin achter het gemeentehuis in het centrum van Assen een standbeeld van Bartje onthuld. Het beeld werd gemaakt door Suze Boschma-Berkhout.